maanantai 20. huhtikuuta 2009

Makumatka Bourbon Streetille - Jambalaya


Päivällä tuli mieleeni vuoden takainen New Orleansin reissu ja siellä nautitut ruokamaailman jalokivennäiset. Alligaattori, Gumbo, Kilpikonnakeitto, Jambalaya jne jne... Oi niitä herkullisuuksia. Syvän liikutuksen ravistaessa makuhermoani päätin suorittaa makumatkan Big Easyyn ihan kotiköökissä ja valmistaa Padallisen Cajun Jambalayaa.
Jambalayahan on siinä mielessä mukava ruoka, että siihen voi töpätä lihakseksi/kalakseksi melkeen mitä tahansa. Lousianan soillakin punaniskaset maajussit ovat heittäneet pataan kaikkea mitä niiltä suistoilta vaan on sattuneet kiinni juoksemaan, uimaan tahi lentämään. Joukkoon vaan riisiä, paprikaa, sipulia, selleriä, persiljaa, ja mausteita niin raakasti, ettei se naapurin Mary-Bobin puuceen alle kuollut kilpikonnan raato maistu sotkun joukossa.
Lihaksi valitsin varsin yleisesti käytetyn sekoituksen, eli kanaa ja makkaraa. Salamitanko ja habanero Kabanossi sopivat soppaan, kuin lihava poika luokkakuvaan.
Käsivarsituntumaltakin heitettynä mausteet osuivat juuri kohdalleen ja tästä etelävaltojen ökköpökkö sai kaihon kuihduttamilta makunystyröiltäni lämmintä kiitosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti